Пенджер към света

Курлиец 28 сентября 2013 +146 RSS-лента

Размишления пред паметника на Председателя

Размишления пред паметника на Председателя


На паметника изнаписано «Петър Парликов», а не «Петър Михайлович…».

Енева бульчица. Г. Манолова

Енева бульчица. Г. Манолова
]
Галина Манолова е от поколението на бесарабските българи, което таман сега навлиза в общественния ни живот и най-плодотворният период за всяка творческа личност. Тя е от онези студенти, които с голямо въодушевление възприемат възможността да възстановим своята народностна идентичност чрез културно-просветните институции на България. И съвсем неслучайно Галина избира етнологията за своя професионална самореализация. Тя хем е голяма патриотка на родното си село Кайраклий, хем ни покорява с чудесния български език и научни познания, придобити в учебните заведения. В нейните есета и разкази простия селски живот се оцветява с душевен романтизъм и гармоничност между хората, животния и растителния и мистичния свят. И дори неодушевлените предмети играят важната роля в целият облик на селското битие.
Но най-чудното, че Галина вече живее в САЩ, но именно оттам пише тези съкровенни, родолюбски и етнографски очерки. Наистина- большое и дорогое видится на расстоянии.

Меченосец (глава). А. Проханов

Меченосец (глава). А. Проханов
Перед взором читателя нового прохановского романа проходят либералы-постмодернисты, русские патриоты всех сортов, евреи, неоязычники-"арийцы", "комсомольцы"-номенклатурщики, увлечённые созданием кооперативно-сырьевого коммунизма "для своих" как придатка к великой западной цивилизации, бандеровцы, с их идеалом "одвечной" Украины, якобы обокраденной и обесчещенной "москалями", мистики-космисты, верующие катакомбной церкви…

Умирание белой расы. А. Фурсов

Умирание белой расы.   А. Фурсов
Ослабление гегемонии США — процесс очевидный с 1970-х годов. Однако этот процесс развивается не по Валлерстайну, то есть не так, как это происходило в случае с Великобританией и ее мировой гегемонией.

Социализм-как неотчуждение труда.

Социализм-как неотчуждение труда.

Причина социальной конфликтности развитого общества - это его разделение на богатых и бедных, влиятельных и бесправных.

Молдавский соратник Столыпина

Молдавский соратник Столыпина
Соратником знаменитого реформатора Петра Столыпина был молдавский дворянин, известный правовед своего времени Лев Кассо.

История Тараклийского университета. И. Грек

История Тараклийского университета. И. Грек

В Тараклии задумали издать своеобразный буклет по ее истории с момента основания в 1813 г. и по настоящее время

Как заставить людей жить....?

Как заставить людей жить....?

Казалось бы, ответ на вопрос «Нужна ли России идеология?» очевиден.

Бесарабци и браилският бунт (1841-42)

Бесарабци и браилският бунт (1841-42)

Днес, на 24 юни по нов стил (12 юни по стар стил) се навършват 180 години, откогато е завършено съдебно разследване относно участниците на Втория Браилски бунт (1841–1842).

Как разорить Твардицу ?

Как разорить Твардицу ?
Сразу немного истории о Твардице- южном болгарском городе Тараклийского района.
Немного истории: