Блоги

Бесарабски роман "Поканата към рая"Пенджер към света

Бесарабски роман "Поканата към рая"

Дараклий
Бесарабското село Дараклий, притиснато до украинската брезна, едва се свести подир войната, голодовката, колхозния орталък, задигането на семействата с най-заможните стопани или по донос в пустите и страшните места на Сибир, Алтай, Монголо-Бурятия.

Гамлетовският въпрос. П. БондарПенджер към света

Гамлетовският въпрос. П. Бондар


Аз отдавна напуснах селото и живея сега надалеч. Не често дохождам да
си вида роднините и приятелите – ту работа, ту коронавирус, ту тази война,
тази безумната руска агресия.

ОднокласникътПенджер към света

Однокласникът


В школата го знаехме като Федя или сред другарите- Феката Шкьопула. Но започвайки своята журналистка кариера, той се подписва «Тодор В...».
Това е характерен белег за нашето поколение (50-70-те години).

Как создавался новый, советский человек ?Пенджер към света

Как создавался новый, советский человек ?
Пока не поймем, что произошло в XX веке – не сможем идти вперед. Большое видится на расстоянии. И чем значимей историческое событие, чем масштабней личность, тем дальше во времени следует отойти, чтобы осознать.

Когда и солдаты плачут. Ф. ПеронковаПенджер към света

Когда и солдаты плачут. Ф. Перонкова

И вот, уже два года после смерти моего супруга я осталась в доме сама. Хожу по комнатам и длинными, зимними вечерами вспоминаю свою пройденную жизнь.
Уже два раза перечитала замечательный альманах «Бесарабски гердан», в котором наши земляки описывают пережитое и я тоже решила поделиться своими воспоминаниями.

Българи, славяни, скити, мизи, турци...Пенджер към света

Българи, славяни, скити, мизи, турци...

Българи, скити, славяни, мизи, турци…

Наблюдавйки и участвайки във всевъзможни обсъждения и дискусии на исторически теми и в частност и за българския ни произход, аз направих извод, че много малко, а може и няма такива посетители на соцмрежите, които би имали интерес и стремление да подновяват своите случайни познания, получени в школата или от пропагандистки публикации. А известно е че «лаф без акъл е съща кавга». В даденият случай под думата «акъл» трябва да се разбира и «факти, документи, сведения на очевидци и т.п» , които позволяват на любознателният човек да има по-обективна представа за миналото.

Безработица, как геноцид населения.Пенджер към света

Безработный человек-это добровольное или принудительное отвержение от общества. Сначала это социальная смерть, а затем и преждевременная, физическая.
В странах развитого капитализма долгое время прикрывали это явление всякими пособиями, а в СССР - всеобщей «занятостью» и массовым безделием «на работе».
Почему же безработица-геноцид?

Прототипът на професор Преображенски е от Твардица.Пенджер към света

Прототипът на професор Преображенски е от Твардица.

Игнатий Казаков е роден на 8 септември 1891 г. в Твърдица, Бендерски окръг, Тараклийски район, Руска империя, сега Молдова, в семейство на български преселници от Сливенското село Твърдица през 1829 година.

Бессарабский сценарий Александра 1Пенджер към света

Бессарабский сценарий Александра 1

Вопреки распространенному мнению среди "либеральной" публики, что царь и чиновники Российской империи являются причиной культурной отсталости крепостнической "тюрьмы народов", случай с колонизацией в Бесарабской губернии наглядно опровергает эти домыслы.Тогдашнее российское руководство, как и нынешнее стремилось к компромиссным вариантам управления в Прутско-Днестровском междуречье

Как отмечается в истории Российского государства, при царском дворе еще со времен Рюриковичей было взято за правило перечислять в официальном титуле самодержавных правителей все земли, входившие в состав Московского государства, а также указывать и новые территории, включенные в состав России, чье население отличалось от великороссов как по национальному составу, так и по вероисповеданию.

"Все в Кишиневе говорят по-французски"Пенджер към света

"Все в Кишиневе говорят по-французски"

Для истории любого города особенно интересными являются воспоминания современников. Сколько бы различных сведений мы ни почерпнули из исторических трудов, архивов и публицистики, сохранившиеся воспоминания людей, посетивших Кишинев столетия назад, являются самыми ценными. Они позволяют увидеть жизнь за застывшей фотографией, движение за лаконичной статистикой, красочную картину за восстановленной историей. Некоторые из воспоминаний прошлого о прошлом Кишинева особенно интересны