Пенджер към света

Курлиец 28 сентября 2013 +147 RSS-лента

Первый порыв к свободе-читалище "О. Панов"

""
Изображение уменьшено. Щелкните, чтобы увидеть оригинал.


Этот очерк посвящается ДНЮ БЕССАРАБСКИХ БОЛГАР

Тараклийцам не ведома свобода. Ни нынешним, ни тем более нашим предкам. Всегда чужая воля гнула к земле и держит за горло. Но был момент, когда показалось, что на пороге возникла свобода. Это случилось , когда «парткомы ушли, а румыны еще не пришли»-в конце 80-х –начале 90-х годов.

Дилма РУСЕВА - желязната българка на Бразилия

""
България и Бразилия могат да станат много по-близки. Причината се нарича Дилма Русеф. Може да я наричаме и Дилма Русева. Наскоро управляващата в Бразилия Работническа партия посочи тази жена, сега началник на кабинета на президента Лула да Силва, като кандидат за президентските избори.

Кръстьо (Христиан) Раковски-идеолог на Болшевизма

Кръстьо (Христиан) Раковски-идеолог на Болшевизма


В тази книга ще видите блестящото описание на коммунистическо-банкерския заговор, направено от един от непосредствените изпълнители на задачите в този заговор - Хаим (Христиан) Раковски.

Изобретателят на компютера- Д. Атанасов

""
Изображение уменьшено. Щелкните, чтобы увидеть оригинал.


Джон Винсент Атанасов е роден на 4 октомври 1903 г. близо до Хамилтън, Ню Йорк. Неговият баща Иван Атанасов е български емигрант, роден в село Бояджик, Ямболско, през 1876 г., когато в разгара на Априлското въстание загиват неговите родители. През 1889 г. на 13-годишна възраст Иван Атанасов заедно с чичо си емигрира в Америка.
В училище, Джон Атанасов, е добър ученик с интерес към спорта и най-вече към волейбола. Интересът му към волейбола намалява, когато баща му купува нова сметачна линийка, с която да си помага в работата.

Н. Дмитриев е бащата на атомната бомба

""
Изображение уменьшено. Щелкните, чтобы увидеть оригинал.


ОСВЕН РЕЛИГИЯТА И ПИСМЕНОСТТА, СМЕ ДАЛИ НА
РУСНАЦИТЕ АТОМНАТА И ВОДОРОДНАТА БОМБА!
Внук на четник на Христо Ботев е родоначалникът на съветската атомна бомба и на съветската водородна бомба
Това не е информационна бомба, нито пък е евтина сензация, уважаеми читатели на „Морски вестник”! Благодарение на нашите приятели от Програмно-координационния център ЕКОПАН – Малко Търново, узнахме за излизането в столицата на Молдова – Кишинев, на една много интересна книга: „БЪЛГАРИЯ: МЕТРОПОЛИЯ И ДИАСПОРА. Сборник по случай 65-годишнината на д.и.н. Николай Червенков”. Става въпрос за солидно издание на Научното дружество на българистите в Република Молдова, на Института за културно наследство към Молдовската академия на науките и на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак”. Самото издание е достойно за отделна публикация, рецензия и представяне, при това – в сериозни и авторитетни издания, специализирани в тази област. Искрено се надявам това час по-скоро да стане факт.
14 октября 2013 +1 1261 Нет комментариев

Тараклийская легенда "Смешен петък"

Тараклийская легенда "Смешен петък"


В сумбурное перестроечно-перестрелочное время в Тараклии образовался любительский театр «Смешен петък»,который на мой взгляд достоин того,чтобы подробнее описать его творческую деятельность.Прежде всего «Смешен петък» представлял собой своебразную квинтэссенцию того подспудного и порой неосознанного движения народного духа. Самое поразительное,что дух проявился не только у старших 30-летних участников, но и у младших 16-20 летних, для которых театр стал неповторимым культурным заведением. Молодые ребята знали массу народных песен от родителей,а некоторые из них посещая танцевальную студию хорошо знали народные танцы и с удовольствием обучали им новичков.

Иван Горановски:" Белорусы дали мне шанс"

Иван Петрович Горановски (роднина на Александр Иванович)голям родолюбец и всегда возмущался тем , что тараклийский винзавод пользы жителям никакой не приносит, а вино через сомнительные руки всевозможных деляг уходит на сторону. При первой же возможности его уволили.

VLADI SHAGAN : возвращение к себе

VLADI SHAGAN : возвращение к себе

На днях в Тараклии гостил самый известный среди московской тусни единственный танцующий рэпер Maxignom.

Персонаж повести Пушкина родом из Джурджулешт

""
Изображение уменьшено. Щелкните, чтобы увидеть оригинал.

КИРДЖАЛИ ИЗ ДЖУРДЖУЛЕШТ
В степях зеленых Буджака,
Где Прут, заветная река,
Обходит русские владенья,
При бедном устье ручейка
Стоит безвестное селенье.
Семействами болгары тут
В беспечной дикости живут,
Храня родительские нравы,
Питаясь праведным трудом,
И не заботятся о том,
Как ратоборствуют державы
И грозно правят их судьбой.

Знаменитая повесть Пушкина о болгарском хайдуке в Бессарабии стала объектом этноархеологических исследований проф. Балакански и преподавателя Тараклийского университета В. Кондова. Изучив ревизские сказки припрутских сел, они обнаружили в списках балканских переселенцев колонии Джурджулешты необходимые признаки, указывающие на реального прототипа пушкинского героя. Во время перехода южных районов Бессарабии в княжество Молдова, а затем в Румынию, многие колонисты перебрались в колонию Импуцита, нынешние Владичены Болградского района
Кроме этого:
30 сентября 2013 +1 1095 Нет комментариев