Пенджер към света

Курлиец 28 сентября 2013 +147 RSS-лента

Шоп- Тараклия. Городок чудес.

Шоп- Тараклия. Городок чудес.

У меня есть старый студенческий приятель. Он живет в независимой Молдове в маленьком городке с непривычнъм для нашего,русского уха,названием Шоп-Тараклия. Я, конечно, сразу же поинтересовался:
« А, что у вас там много шопов, т.е магазинов или эта ваша Тараклия такая шопастая,т.е. продажная?

Блажничко

Блажничко

Живееем с бабата в долния край, там-в Хъртопа до черничките. Вече години 20, откакто дойдоха румънци третия път, не сме излизали в село. Саде в двора и в черничките,в двора и в акачките.

Осмянката и цицльо

Осмянката и цицльо

Наближаваше Сурва. Отгледахме с нашта един шопар и се стягахме да го колим.
Жена ми има една лоша привичка да вика на осмянка един бюлюк роднини. Тя и сега се тъкмеше това да направи, но тое път реших да я отуча от това плешкарство.
Съставих стратегически план, и когато пристигнаха нейните трите брати от Кубей, тутакси ги почерпих с водка «Хайдук» и те през половина час бяха в реанимацията.

Как си ти, душа народна?

Как си ти, душа народна?

Ето тараклиеца нарами чантата и хукна да печели пари в чужбина. Минават месеци, години изпълнени с успех ли, несполука ли, със блясък на големите градове ли или с тежка неволя.Всичко това се трупа в сърцето му и през една безсънна нощ душата проговори:

Сънувам често старите другари,
Баирите със цъфналия салкъм,
Комшийски лаф до топлите дувари
И бащин двор съ белия кълдъръм.

Отверженные тараклийцы

""
Изображение уменьшено. Щелкните, чтобы увидеть оригинал.



Речь, разумеется, пойдет не о героях знаменитого романа В. Гюго, а о нас, тараклийцах. Оно, конечно, касается всех жителей Советского Союза, но своя рубашка ближе к телу. Почему же мы оказались на отшибе не только мировой истории, но даже в Бессарабии. Мы проиграли все виды соперничества с другими административными и этническими конкурентами. Это уже бросается в глаза даже при простом взгляде из окна рядового « Фольксвагена». Кроме этого, индикатором качества нашей жизни красноречиво служит тараклийское кладбище. Почему же народ стремительно уходит с земного плана? Вы все еще думаете, что ваш одноклассник из нижнего края или родственник с верхнего где-то на заработках или просто сидит безвылазно дома, а оказывается они давно поумирали и вы случайно наткнулись на их свежие могилы в тот единственный день в году, когда тараклийцы всех поколений и родов, стекаются со всего мира на общее собрание живых , еще живых и уже не живых.
13 октября 2013 +2 881 4 комментария