Блоги

БлажничкоПенджер към света

Блажничко

Живееем с бабата в долния край, там-в Хъртопа до черничките. Вече години 20, откакто дойдоха румънци третия път, не сме излизали в село. Саде в двора и в черничките,в двора и в акачките.
31 октября 2013 +1 1408 1 тараклия, рассказы

"ОПУСТИТЬ БОЛГАРИНА"- лейтмотив евроисториковПенджер към света

"ОПУСТИТЬ БОЛГАРИНА"- лейтмотив евроисториков
В свое время появление этого сборника вызвало переполох во всем научно-гуманитарном мире, потому что раскрывал тайну того, что вся "история ", во всяком случае, европейская-сплошное сочинение по заказу. Но все удалось благополучно замять

Изобретение молдаванЛичные записи

Просматривал интересные видео, наткнулся на смешной ролик. Записано ребятами с Молдавии. Своё изобретение они назвали: "Туфли "Dublu-night". Ну в общем сами смотрите))

Первый порыв к свободе-читалище "О. Панов"Пенджер към света

""
Изображение уменьшено. Щелкните, чтобы увидеть оригинал.


Этот очерк посвящается ДНЮ БЕССАРАБСКИХ БОЛГАР

Тараклийцам не ведома свобода. Ни нынешним, ни тем более нашим предкам. Всегда чужая воля гнула к земле и держит за горло. Но был момент, когда показалось, что на пороге возникла свобода. Это случилось , когда «парткомы ушли, а румыны еще не пришли»-в конце 80-х –начале 90-х годов.
29 октября 2013 +1 1347

Осмянката и цицльоПенджер към света

Осмянката и цицльо

Наближаваше Сурва. Отгледахме с нашта един шопар и се стягахме да го колим.
Жена ми има една лоша привичка да вика на осмянка един бюлюк роднини. Тя и сега се тъкмеше това да направи, но тое път реших да я отуча от това плешкарство.
Съставих стратегически план, и когато пристигнаха нейните трите брати от Кубей, тутакси ги почерпих с водка «Хайдук» и те през половина час бяха в реанимацията.
28 октября 2013 +1 1603 бесарабци

Бессарабия-это древняя Мизия( Болгария)Пенджер към света

""
Изображение уменьшено. Щелкните, чтобы увидеть оригинал.

Самое интригующий момент в истории нашего края связано с известными сведениями византийских авторов, одно из которых гласит:
«Аспарух като преминал Днепър и Днестър и като заел Оглос (Онгъл, Онглос), заселил се между него и онези реки, понеже забелялал, че мястото е защитено и мъчно превземаемо от всяка страна; бидейки отпред блатисто, а от други страни оградено като венец от реките, то давало голяма сигурност спрямо неприятели» Теофан Изповедник
И вот как это событие отражено в официальной версии:
27 октября 2013 +1 2448 2 мизия, аспарух

Хорото на финансовите дяволиПенджер към света

""
Изображение уменьшено. Щелкните, чтобы увидеть оригинал.

През ХVІІІ в. в Англия набира сила лихварският капитал, който концентрира сериозни финансови средства. Трябва обаче да се отчете, че този капитал е набрал сила и 2 века преди това, приблизително в средата на ХVІ-ти век, когато се е създала финансовата империя на Фугерите. Само, че тогава Фугерите се провалят и фалират по най-баналния начин: кралете и князете, които те са финансирали, просто отказват да си плащат дълговете. Как ще принудиш един крал или княз да ти плати?
26 октября 2013 +1 888 капитализъм, банкери

Прорыв Сталинского прудаПенджер към света

На речке Гайдабула,которая протекает через наш городок, сооружено 5 прудов. Самые значительные и знаменитые и дорогие для тараклийцев это СТАЛИНСКИЕ два пруда. С ними связаны самые приятные времяпровождения и воспоминания трех поколений тараклийцев. Они, в известном смысле,сакральные места. И , вот, этим летом из-за сильных дождей один из прудов прорвало. Нижний сталинский принял удар водяной массы на себя. Над Тараклией нависла опасность быть смытой на одну треть, но как заявил батюшка тараклийской церкви нас защитила БОЖА МАЙКА, икону которой впоследствии крестным ходом пронесли к месту будущего монастыря. Но на самом деле нас спасло укрепление дамбы, сделанное несколько лет назад. Как говорится на бога надейся, а сам не плошай.