Пенджер към света

Курлиец 28 сентября 2013 +155 RSS-лента

Най-силният мъж в Европа на XIX век.

""
Изображение уменьшено. Щелкните, чтобы увидеть оригинал.

Знаете ли, че най-силният мъж на XIX век е българин? На 19 декември 1873г. в Горна Оряховица е роден легендарният български борец Никола Петров.

Блажничко

Блажничко

Живееем с бабата в долния край, там-в Хъртопа до черничките. Вече години 20, откакто дойдоха румънци третия път, не сме излизали в село. Саде в двора и в черничките,в двора и в акачките.

Григорий Карамалак и "Тракия"

""

Фонд IFAVIS, чьим основателем является известный тараклиец Григорий Карамалак организовал поездку команды спортсменов для участия в проведении спортивных мероприятий в рамках V Международного фестиваля болгарской культуры «Болгарские встречи».

"ОПУСТИТЬ БОЛГАРИНА"- лейтмотив евроисториков

"ОПУСТИТЬ БОЛГАРИНА"- лейтмотив евроисториков
В свое время появление этого сборника вызвало переполох во всем научно-гуманитарном мире, потому что раскрывал тайну того, что вся "история ", во всяком случае, европейская-сплошное сочинение по заказу. Но все удалось благополучно замять

Первый порыв к свободе-читалище "О. Панов"

""
Изображение уменьшено. Щелкните, чтобы увидеть оригинал.


Этот очерк посвящается ДНЮ БЕССАРАБСКИХ БОЛГАР

Тараклийцам не ведома свобода. Ни нынешним, ни тем более нашим предкам. Всегда чужая воля гнула к земле и держит за горло. Но был момент, когда показалось, что на пороге возникла свобода. Это случилось , когда «парткомы ушли, а румыны еще не пришли»-в конце 80-х –начале 90-х годов.

Осмянката и цицльо

Осмянката и цицльо

Наближаваше Коледа. Отгледахме със нашта един шопар и се стягахме да го колим.
Жена ми има една лоша привичка да вика на осмянка един бюлюк роднини. Тя и сега се тъкмеше това да направи, но тое път реших да я отуча от това плешкарство. Съставих стратегически план и когато пристигнаха нейните трите брати от Кубей, тутакси ги почерпих със водка «Хайдук» и те през половина час бяха в реанимацията.

Бессарабия-это древняя Мизия( Болгария)

""
Изображение уменьшено. Щелкните, чтобы увидеть оригинал.

Самое интригующий момент в истории нашего края связано с известными сведениями византийских авторов, одно из которых гласит:
«Аспарух като преминал Днепър и Днестър и като заел Оглос (Онгъл, Онглос), заселил се между него и онези реки, понеже забелялал, че мястото е защитено и мъчно превземаемо от всяка страна; бидейки отпред блатисто, а от други страни оградено като венец от реките, то давало голяма сигурност спрямо неприятели» Теофан Изповедник
И вот как это событие отражено в официальной версии: